Το ενδεχόμενο να παρατείνει την προθεσμία υποβολής αιτήσεων υπαγωγής στην ρύθμιση τακτοποίησης των αυθαιρέτων, για δύο μήνες, μελετά το Υπουργείο Περιβάλλοντος, έπειτα από αίτημα πολλών παραγόντων της αγοράς, αλλά και την έλλειψη ρευστότητας των πολιτών.
Οι ρυθμοί προσέλευσης απέχουν πολύ από τις αρχικές εκτιμήσεις και στα ταμεία του δημοσίου, έχουν μπει, μέχρι σήμερα, περίπου τριάντα εκατομμύρια ευρώ, από την διαδικασία. Αν τελικά δοθεί η παράταση της σχετικής προθεσμίας υποβολής για τη ρύθμιση στα αυθαίρετα (κάτι που θεωρείται βέβαιο), θα είναι και η δεύτερη παράταση, καθώς η προηγούμενη καταληκτική ημερομηνία είχε οριστεί για τα τέλη Νοεμβρίου. Σύμφωνα και με πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του ΤΕΕ, Χρήστου Σπίρτζη, στις περισσότερες των περιπτώσεων, μόλις οι ενδιαφερόμενοι πληροφορηθούν για το κόστος υπαγωγής στη ρύθμιση, "κάνουν πίσω". Ωστόσο, έχουν καταθέσει την σχετική αίτηση, πληρώνοντας και το σχετικό παράβολο, ώστε να μπορούν να ισχυριστούν ότι ξεκίνησαν την διαδικασία αλλά αδυνατούν να πληρώσουν, λόγω της κακής οικονομικής συγκυρίας.
Το ίδιο ακριβώς έχει προκύψει και με την καταβολή της πρώτης δόσης, για την τακτοποίηση των ημιϋπαίθριων χώρων. Οι πολίτες αν και έχουν υποβάλει αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση, δεν προσέρχονται στις Πολεοδομίες, για να πληρώσουν την πρώτη δόση που λήγει στα τέλη του έτους, καθώς δεν έχουν την ρευστότητα να το κάνουνε.
Σημειώνεται, ότι το μεγαλύτερο ποσοστό όσων έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση για τα αυθαίρετα, μέχρι σήμερα, αφορά σε κατασκευαστές και μεγαλοϊδιοκτήτες.
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ, έχει ζητήσει από την Πολιτεία, εδώ και καιρό, σειρά μέτρων που θα καταστήσουν δυνατή, την υπαγωγή όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού ιδιοκτητών αυθαιρέτων στη ρύθμιση, όπως μείωση των προστίμων, αύξηση του αριθμού των δόσεων που πρέπει να καταβληθούν και εξάμηνη παράταση της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου